Oogstaandelen uitgelegd
Je krijgt een lokaal product van topkwaliteit
Door een oogstaandeel te kopen, koop je een lokaal product. Je ziet de teelt groeien op het veld, de boer doet al het werk en het eindresultaat is voor jou.
Je leert je lokale boer beter kennen
Eigenlijk huur je voor een jaar een stukje van het veld. In ruil krijg je de opbrengst. Die ga je zelf ophalen bij de boer en afhankelijk van het type oogstaandeel krijg je nog een extra product of rondleiding. Zo steun je niet alleen je lokale boer, maar leer je hem of haar ook beter kennen.
Je ondersteunt innovatie in de landbouw
Het is niet eenvoudig om als landbouwer met nieuwe teelten zoals quinoa, kikkererwten, zoete aardappel of gember aan de slag te gaan. Wat is het beste tijdstip om te zaaien? Hoe pak ik best de onkruidbeheersing aan? Wat moet er na de oogst nog gebeuren qua drogen, schonen of sorteren? Bij gangbare teelten is dit allemaal gekend.
Praktijkpunt Landbouw doet praktijkonderzoek om die teelttechnische aspecten zoveel mogelijk uit te klaren voor de boer. Maar, dan is er nog de vraag van de afzet. Geraakt de oogst verkocht?
Je geeft je lokale boer zekerheid
Elk oogstaandeel biedt een stukje zekerheid. Bij nieuwe teelten is de verkoop een behoorlijke uitdaging. Een verwerker of retailer zal pas iets kopen als er een voldoende grote hoeveelheid beschikbaar is. Voor de boer is het nodig om klein te beginnen, zodat hij met een beperkt risico teeltkennis kan opbouwen.
Daarom onderhandelen sommige boeren rechtstreeks met verwerkers of retailers en/of zetten ze in op hoeveverkoop en/of doen ze aan akkerdelen.